11 Ağustos 2010 Çarşamba

Çölyak Hastalığı: Tüketilmemesi Gereken Besinler !

Tüketilmemesi Gereken Besinler !

  • Buğday, arpa , çavdar ve yulaf  katkılı her türlü ürün. (Un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus kepek gibi.)
  • Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri. 
  • Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b. 
  •  Hazır çorbalar, pilav, köfte, pane harçları.
  • Gluten içeren çikolata ve sakızlar.


GÜVENİLİR YİYECEKLER:


  • Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta,Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen  sirke çeşitleri. meyve sirkesi, 

  • Balık, balık konserveleri (Una batırılmamış baharatlanmamış taze veya dondurulmuş balık. Kendi suyunda ya da  yağında  balık konserveleri, midye karides yengeç v.b (Una batırılmamış, daha önce unlu gıdalar kızartılmış yağda kızartılmamış)  
  • Domates ve tuz içeren salça.
  • Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan,tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir)

  • Kümes hayvanları etleri, sığır dana kuzu etleri (Una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalıdır.)
  • Tüm Sebze çeşitleri.
  • Tüm Meyve çeşitleri.
  • Bakliyatların tüm çeşitleri. Kuru fasulye,mercimek, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, barbunya, soya fasulyesi, börülce..gibi.
  • Tüm katı ve sıvı yağ çeşitleri, 

  • Tüm şeker çeşitleri (Toz şeker, pudra şekeri, kahverengi şeker.)

10 Ağustos 2010 Salı

Glutensiz Ekmek Tarifi


Sinangil'den Glutensiz Ekmek

Malzemeler:
250 g (2 su bardağı) Sinangil Glutensiz Un
3 g (1 çay kaşığı) tuz
10 g yaş maya
15 g (2 yemek kaşığı) sıvı yağ
250 ml (1+1/4 su bardağı) ılık su

Hamurun Yapılışı:
Bütün malzemeler mikserin karıştırma kabına koyulur. Önce bir kaşık yardımıyla ön karıştırma yapılır daha sonra mikser ile pürüzsüz bir hamur elde edilinceye kadar karıştırılır. Elde edilen hamur önceden yağlanmış ekmek tavası veya kek kalıbına dökülür ve üzeri elle düzgünleştirilir. Hamur sıcak bir yerde iki kat hacme ulaşana kadar
(ortalama 30 dk) bekletilir.

Pişirme:
Önceden ısıtılmış; 200 - 220 ° C fırında, 20 - 25 dk pişirilir. 
Not: Hamurun üzerini pişirmeden önce fırça yardımıyla nemlendiriniz.
Ekmeklerin daha parlak olması için ısıya dayanıklı küçük bir kaba su
doldurulup fırınınızın pişirme kısmının arkasına yerleştiriniz.

Sinangil Glutensiz Un ambalajlarındaki diğer tarifler için tıklayın!




7 Ağustos 2010 Cumartesi

Glutensiz Kek Tarifi

Sinangil'den Glutensiz Kek


Malzemeler:
200 g (1,5 - 2 su bardağı) Sinangil Glutensiz Un
175 g (1 su bardağı) toz şeker
2 Adet yumurta
50 ml (1/2 çay bardağı) sıvı yağ
75 g yumuşatılmış margarin
50 ml (1/2 çay bardağı) süt
3 g (1 çay kaşığı) Glutensiz kabartma tozu
3 g (1 çay kaşığı) Glutensiz şekerli vanilin


Hazırlanışı:
Yumurta ve şeker beyaz köpük oluşturuluncaya kadar 3 - 4 dk çırpılır.
Diğer malzemeler ilave edilerek pürüzsüz hamur elde edilinceye kadar
3 - 4 dk daha çırpılır. Hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür.


Pişirme:
Önceden Isıtılmış Fırında . 150 - 160 °C, 45 - 50 dk pişirilir.


6 Ağustos 2010 Cuma

Glutensiz Simit Tarifi ( 4 Adet )

Sinangil'den Glutensiz  Simit


Hamur malzemeleri;
250 gr ( 2 su bardağı ) Sinangil Glutensiz Un
5 gr ( 2 çay kaşığı ) Yemeklik Tuz
1 adet  Yumurta
80 ml ( 8 – 9 yemek kaşığı ) Su
10 ml ( 1 yemek kaşığı ) Sıvı yağ
12 gr  Yaş maya

Üzeri İçin;
80 gr ( 1 çay bardağı )   Susam
200 ml ( 1 su bardağı )  Su
25 gr ( 1 yemek kaşığı ) Şeker

Hazırlanışı:

Hamur malzemelerinin tamamını yoğurma kabına dökün. Mikserin yoğurma aparatı veya elle iyi bir karışım elde edilinceye kadar yoğurun ( elle yoğurmada hamurda yapışma oluyorsa, hamura Glutensiz un serperek toplanmasını sağlayın ). Elde ettiğiniz hamuru 10 dk dinlendirin. Bu  esnada bir kaba susamın tamamını dökün. Ayrı bir kapta şeker ile suyu karıştırın. Dinlenmiş hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her parçayı fitil haline getirin. Fitillerin bir ucunu sabitleyip diğer ucunu çevirerek hamurun burgu şeklini almasını sağlayın. İki ucu birleştirip  hamura halka şeklini verin. Şekerli suya daldırıp susam kabına koyun. Hamurun her tarafının susamlı olmasını sağlayın.  Hamurları fırın tepsisine yerleştirip bu haliyle sıcak bir yerde 30 – 40 dakika dinlendirin.

 Pişirme:
Önceden ısıtılmış  200 - 210 º C fırında 10 – 15 dk pişirin


5 Ağustos 2010 Perşembe

Glutensiz Poğaça Tarifi ( 6 Adet )

Sinangil'den Glutensiz Poğaça ( 6 Adet )

Hamur malzemeleri;
250 gr ( 2 su bardağı )  Sinangil Glutensiz Un
5 gr ( 1,5 çay kaşığı )  Yemeklik Tuz
1 adet     Yumurta
1 adet     Yumurta sarısı ( üzerine sürmek için )
85 ml ( 8 – 9 yemek kaşığı ) Su
75 gr Margarin ( yumuşatılmış )
20 ml ( 2 yemek kaşığı )  Sıvı yağ
12 gr  Yaş maya
20 gr  Susam

Hazırlanışı:
Yumurta sarısı ve susam hariç  diğer malzemelerin tamamını yoğurma kabına koyun. Mikserin hamur yoğurma aparatı veya el ile ideal kıvama gelinceye kadar yoğurun. (elle yoğurmada hamurda yapışma oluyorsa, hamura Glutensiz un serperek toplanmasını sağlayın) Elde ettiğiniz hamuru tezgah üzerinde 10 dk dinlendirin. Dinlenme sonrasında hamuru 6 eşit parçaya bölün. Elle yuvarlayarak fırın tepsisine dizin. Avucunuzun içi ile hamurların üzerini bastırıp  yassı hale getirin. Bu haliyle sıcak bir yerde ortalama 30 dk dinlendirin. Ayırmış olduğunuz yumurta sarısını yeteri kadar dinlenmiş ve kabarmış olan hamurların üzerine sürüp, susam serpin.


Önceden ısıtılmış  180 – 190 º C fırında 10 – 15 dk pişirin.


Sinangil Glutensiz Un ambalajlarındaki diğer tarifler için tıklayın!

 

3 Ağustos 2010 Salı